OM

 


Den svenska jazz- och improvisationssångerskan Ellen Andersson, född 1991 i Linköping, är med sitt unika sound en verksam frilansande musiker. Hon har framträtt med projekt och grupper både i live- och tv-sammanhang och är aktiv på musikscenerna i Sverige, men har även på senare tid framträtt på fler scener i Europa, bland annat i Danmark, Tyskland och Frankrike. 

Med en luftig jazzröst och ett personligt sound tolkar Ellen Andersson allt ifrån traditionell standardjazz till musik med modernare tonspråk. Fundamentet är improvisationen, där hon med ett instrumentalt språk, djupt grundat i jazztraditionen, hela tiden utmanar gränser och normer för vad en jazzvokalist kan och inte kan. Med ett stort mått musikalisk integritet är Ellen en produktiv, kompetent musiker, som alltid arbetar på ett professionellt plan.

På Skurups folkhögskolas tvååriga jazzutbildning kom Ellens musicerande att bli alltmer omfattande och hon fick utrymme för att hitta sin egen röst och sitt eget musikaliska uttryck. I samband med studierna bildades också gruppen Ellen Andersson Quartet.

Förutom sin solokarriär är Ellen fast sångare i vokalgruppen Touché (DK) som blivit ett erkänt namn på vokaljazzscenen såväl i Danmark som internationellt. Gruppen turnerar regelbundet i Danmark och Sverige men har också gjort konserter i länder som Tyskland, Frankrike, USA och Kanada. Touché har haft samarbeten med bland annat DR Big Band och har under hösten 2014 turnerat med den danska jazzsångerskan Sinne Eeg.

Under sina studieår har Ellen Andersson bland annat tagit lektioner av svenska jazzvokalister/-pedagoger som Gunilla Törnfeldt, Almaz Yebio, Anna Pauline Andersson och Vivian Buczek.