HEM

 

NÄSTA FRAMTRÄDANDE:

25 SEPTEMBER
NAT KING COLE / ANITA O`DAY 100 ÅR
Crescendo, Norrköping, SVERIGE


SVENSKA STJÄRNOR - HYLLNING TILL ELLA FITZGERALD

2018 skulle den legendariska jazzstjärnan Ella Fitzgerald ha fyllt 100 år om hon levat. Berwaldhallen firade Ellas 100-årsjubileum med en hyllningskonsert där hennes tolkningar av George och Ira Gershwins stora musikskatt låg i fokus, och 2019 gjordes produktionen i repris i Malmö Live Konserthus med Malmö Symfoniorkester.

Rigmor Gustavsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av Anders Berglund.

Berwaldhallen 22-24 februari 2018. Foto: Mikael Grönberg.

Berwaldhallen 22-24 februari 2018. Foto: Mikael Grönberg.


1.jpg

Jazzkatt till Ellen Andersson Quartet
som "Årets nykomling"

Ellen Andersson Quartet tilldelades priset för "Årets nykomling" under P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm den 10 oktober 2017, där gruppen även framträdde live under kvällen. 

P2 Jazzkatten är Sveriges Radios jazzpris som varje år delas ut i sex kategorier och särskilt hyllar den levande jazzen. Priset uppmärksammar prestationer av artister, musiker och kompositörer verksamma i Sverige och bedömningen är gjord utifrån konserter och inspelningar i Sverige under det föregående året.


Ellen Andersson Quartet vinner Gyllene Skivan

 

Debutanterna Ellen Andersson Quartet vinner 2016 års Gyllene Skiva med sitt album I’ll Be Seeing You. Det är ett album med jazzstandards spelade med ett modernt och luftigt sound. När det kom ut i september fick det fina recensioner och stor uppmärksamhet. Skivan är ett personligt statement som nickar gillande åt Billie Holiday skrev exempelvis Dan Backman i OrkesterJournalen i höstas. Ellen Andersson är alltså en i raden av alla fina svenska jazzsångerskor. På I’ll Be Seeing You lyfter hon fram jazzstandards och sätter sin egen prägel på dem tillsammans med sin kvartett.

– Vi har försökt hitta låtar som är enkla men ändå har ett djup så att man kan göra dem till sina egna, säger Ellen Andersson i en intervju i det nya numret av OrkesterJournalen och som nu ligger på www.orkesterjournalen.com.Blue HoUSE JAZZ ORCHESTRA
FEAT. ELLEN ANDERSSON & JOHN BEASLEY

Den 24 mars gästade Ellen Andersson Blue House Jazz Orchestra, under ledning av Peter Asplund och Magnus Lindgren, i det nästintill fullsatta Konserthuset i Stockholm. Konserten ingår i konsertserien ”Jazz Giants 100 Years”, där Ellen hyllade Lena Horne som 2017 skulle ha fyllt 100 år.


"I'll Be Seeing You" - Ellen Andersson Quartet
(Prophone Records)


"Så fremragende er hendes pladedebut, at den for mig at se er den mest bemærkelseværdige og lovende siden Diana Kralls pladedebut i 1993.”

- Ivan Rod, GAFFA Musikmagazin (Danmark)


"Här finns en skirhet i skickligheten, en ömtålighet som får mig att lyssna noga, speciellt i de sånger som uttrycker smärta. [...] Svensk jazz är redan efter hennes första skiva lite modigare. Vi lyssnare drar andan.”

- Mikael Timm, Sveriges Radio P1 Kulturnytt